Tuesday, December 21, 2021

Carbon 14 -treffit

Carbon 14 -treffit



Paikat, joissa historioitsijat uskoivat, että ihmissivilisaatio lähti ulos, sanovat vain 2 vuotta sitten, että niillä on tosiasiallisesti todistettu olevan jonkinlainen ihmissivilisaatio yli 4 vuotta sitten. Virheitä on neljää yleistä tyyppiä:. Näille materiaaleille tehdään fysikaaliset ja kemialliset esikäsittelyt mahdollisten epäpuhtauksien poistamiseksi ennen kuin niiden radiohiilipitoisuus analysoidaan. Journal of Geophysical Research: Biogeosciences. Tämä johti arvioihin, että puita oli 24–19, hiili 14 -tauti, vuotta vanha, [] ja siksi tämä pidettiin Wisconsinin jääkauden viimeisen etenemispäivänä hiili 14 -tauti sen viimeinen vetäytyminen merkitsi Pleistoseenin loppua Pohjois-Amerikassa. Kuinka hiilitreffit toimivat.





Navigointivalikko



Tekijä: Marshall Brain Päivitetty: 31. maaliskuuta Arkeologisessa kaivauksessa löydetään puutyökalu, ja arkeologi havaitsee sen olevan 5 vuotta vanha.


Lapsimuumio löydettiin korkealta Andeilta ja arkeologin mukaan lapsi eli yli 2 vuotta sitten, hiili 14 -tauti.


Mistä tiedemiehet tietävät, kuinka vanha esine tai ihmisen jäännökset ovat?? Mitä menetelmiä he käyttävät ja miten nämä menetelmät toimivat?


Tässä artikkelissa tutkimme menetelmiä, joilla tutkijat käyttävät radioaktiivisuutta esineiden iän määrittämiseen, hiili 14 -tauti, varsinkin hiilidatausta. Hiiliajoittaminen on tapa määrittää tiettyjen biologista alkuperää olevien arkeologisten esineiden ikä noin 50 vuoden ikään asti. Sitä käytetään asioiden, kuten luun, kankaan, puun ja kasvikuitujen, ajoittamiseen, jotka ihmiset ovat luoneet suhteellisen lähimenneisyydessä hiili 14 -tauti. Kosmiset säteet pääsevät maan ilmakehään suuria määriä päivittäin, hiili 14 -tauti.


Esimerkiksi jokaiseen ihmiseen osuu noin puoli miljoonaa kosmista sädettä tunnissa. Ei ole harvinaista, että kosminen säde törmää ilmakehän atomin kanssa, jolloin syntyy toissijainen kosminen säde energeettisen neutronin muodossa, ja nämä energiset neutronit törmäävät typpiatomien kanssa. Kun neutroni törmää, hiili 14 -tauti, typpi seitsemän protonia, seitsemän neutronia atomi muuttuu hiiliatomiksi kuusi protonia, kahdeksan neutronia ja vetyatomi yksi protoni, nolla neutronia.


Hiili on radioaktiivista, sen puoliintumisaika on noin 5 vuotta. Lisätietoja kosmisista säteistä ja puoliintumisajasta sekä radioaktiivisen hajoamisen prosessista, hiili 14 -tauti, Katso kuinka ydinsäteily toimii. Eläimet ja ihmiset syövät kasveja hiili 14 -tauti ottaa sisään hiili 14 -tauti yhtä hyvin. Normaalin hiilen ja hiilen suhde ilmassa ja kaikissa elävissä kulloinkin on lähes vakio, hiili 14 -tauti. Ehkä yksi biljoonasta hiiliatomista on hiiltä Hiiliatomit hajoavat aina, mutta ne korvautuvat uusilla hiiliatomeilla tasaisella nopeudella.


Tällä hetkellä kehossasi on tietty prosenttiosuus hiiliatomeista, hiili 14 -tauti, ja kaikilla elävillä kasveilla ja eläimillä on sama prosenttiosuus. Hiilen suhde hiili 14 -tauti Hiili on kuolemanhetkellä samaa kuin mikä tahansa muu elävä olento, mutta hiili hajoaa eikä korvaudu.


Hiili hajoaa puoliintumisajallaan 5 vuotta, kun taas hiilen määrä pysyy näytteessä vakiona. Tarkastelemalla näytteen hiilen ja hiilen suhdetta ja vertaamalla sitä elävän organismin suhteeseen, on mahdollista määrittää aikaisemman eläneen olennon ikä melko tarkasti. Joten jos sinulla olisi fossiili, jossa oli 10 prosenttia hiiltä elävään näytteeseen verrattuna, se fossiili olisi:. Koska hiilen puoliintumisaika on 5 vuotta, se on luotettava vain noin 60 vuotta vanhojen esineiden päivämäärään, hiili 14 -tauti.


Hiilidattauksen periaate pätee kuitenkin myös muihin isotoopeihin. Kalium on toinen kehossasi luonnollisesti esiintyvä radioaktiivinen alkuaine, jonka puoliintumisaika on 1. Erilaisten radioisotooppien käyttö mahdollistaa biologisen ja geologisen ajoituksen hiili 14 -tauti suurella tarkkuudella. kuitenkin, hiili 14 -tauti, radioisotooppitunnisteet eivät välttämättä toimi niin hyvin tulevaisuudessa. Kaikki, mikä kuolee vuosien jälkeen, kun ydinpommitydinreaktorit ja ulkoilmakokeet alkoivat muuttaa asioita, on vaikeampaa ajantasaista tarkasti.


comin artikkeli:. Tilaa uutiskirjeemme! Mobiiliuutiskirjeen banneri sulkeutuu. Mobiiliuutiskirjekeskustelu sulje. Mobiiliuutiskirjeen chat-pisteet.


Mobiiliuutiskirjeen chat-avatar. Mobiiliuutiskirjeen chat-tilaus. Ympäristötiede. maantiede. Geologiset prosessit. Kuinka hiilitreffit toimii. Jaa sisältöä Twitterissä Jaa sisältöä hiili 14 -tauti Facebook Jaa sisältöä LinkedInissä Jaa sisältöä Flipboardissa Jaa sisältöä Redditissä Jaa sisältöä sähköpostitse.


Los Angelesin luonnonhistoriallisen museon paleontologit valmistelevat ja kokoavat 66 miljoonan ihmisen fossiileja hiili 14 -tauti Tyrannosaurus rex, lempinimeltään Thomas, Los Angelesissa 27. maaliskuuta Thomas kaivettiin Montanassa välillä ja How Carbon is Made " ". Tapaaminen fossiilin kanssa Heti kun elävä organismi kuolee, se lakkaa vastaanottamasta uutta hiiltä.


Kaava näytteen iän laskemiseksi hiilidatauksen perusteella on: Mainos. Hiilitreffien usein kysytyt kysymykset Kuinka tarkkaa hiilitreffit ovat?


Tekniikan kehitys on mahdollistanut esineiden ja materiaalien päiväyksen, joten se on vain muutaman vuosikymmenen päässä. Kuinka hiiltä käytetään fossiilien päivämäärään? Kaikki elävät olennot imevät hiiltä ilmakehästä, mukaan lukien radioaktiivisen hiilen määrä. Kun kasvi tai eläin kuolee, se lakkaa absorboimasta hiiltä.


Mutta sen keräämä radioaktiivinen hiili jatkaa hajoamista. Tutkijat voivat mitata jäljellä olevan hiilen määrän ja arvioida, kuinka kauan sitten kasvi tai eläin kuoli. Mistä hiili löytyy? Sitä löytyy enimmäkseen hiili 14 -tauti hiilidioksidia, koska siellä sitä syntyy jatkuvasti typpiatomien ja kosmisten säteiden välisissä törmäyksissä. Mihin asioihin hiilidatausta voidaan käyttää? Hiilidatoinnin avulla voidaan määrittää kaiken ikä luista ja kasvikuiduista puuhun ja siitepölyyn.


Onko hiili haitallista ihmisille? Edes suuri ulkoinen altistuminen isotooppimäärille ei aiheuta vaaraa ihmisille. Säteily tuskin tunkeutuu kehon uloimpaan ihokerrokseen. Paljon lisätietoja liittyviä HowStuffWorks-artikkeleita Miten ydinsäteily toimii Miten ydinvoimalaitos toimii Miten ydinlääketiede toimii Miten ydinpommi toimii Miten radon toimii. Geological Survey: Carbon Technique NOVA: Kuinka vanhoja ovat pyramidit?


Carbon Dating A Science Odyssey: The Dating Game U. Geologian tutkimuskeskuksen julkaisu "Geotime". Lainaa tätä! Kokeile ristisanatehtäväämme! Voitko arvata vastauksen? Kokeile Sudoku-palapelejämme! Lisää upeita juttuja.





online-treffisivustot lontoo



Koska kalibrointikäyrä IntCal raportoi myös aiemman ilmakehän 14 C:n pitoisuuden käyttämällä tätä tavanomaista ikää, kaikki tavanomaiset iät, jotka on kalibroitu IntCal-käyrää vasten, tuottavat oikean kalibroidun iän. Kun päivämäärää lainataan, lukijan tulee olla tietoinen siitä, että jos se on kalibroimaton päivämäärä, termi, jota käytetään radiohiilivuosina annetuille päivämäärille, se voi poiketa huomattavasti todellisen kalenteripäivämäärän parhaasta arviosta, koska se käyttää väärää arvoa puoliintumisaika 14 C ja koska korjauskalibrointia ei ole sovellettu 14 C:n historialliseen vaihteluun ilmakehässä ajan myötä.


Hiili on jakautunut ilmakehään, biosfääriin ja valtameriin; näitä kutsutaan yhteisesti hiilenvaihtosäiliöiksi, [32] ja jokaista komponenttia kutsutaan myös erikseen hiilenvaihtosäiliöksi. Hiilenvaihtosäiliön eri elementit vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon hiiltä ne varastoivat ja kuinka kauan kestää, että kosmisten säteiden tuottama 14 C sekoittuu täysin niihin.


Tämä vaikuttaa 14 C:n ja 12 C:n väliseen suhteeseen eri säiliöissä ja siten kustakin säiliöstä peräisin olevien näytteiden radiohiili-ikään. On useita muita mahdollisia virhelähteitä, jotka on otettava huomioon. Virheitä on neljää yleistä tyyppiä:.


Menetelmän tarkkuuden varmistamiseksi testattiin useita esineitä, jotka olivat datakelpoisia muilla tekniikoilla; testauksen tulokset olivat kohtuullisen yhtäpitäviä esineiden todellisen iän kanssa. Ajan mittaan kuitenkin alkoi ilmaantua eroja vanhimpien egyptiläisten dynastioiden tunnetun kronologian ja egyptiläisten esineiden radiohiilipäivämäärien välillä.


Kysymys ratkesi puunrenkaita tutkimalla: [38] [39] [40] päällekkäisten puurenkaiden sarjojen vertailu mahdollisti jatkuvan puunrengasdatan sarjan rakentamisen, joka kattoi 8 vuotta. Hiiltä ja öljyä alettiin polttaa suuria määriä 1800-luvulla. 1900-luvun alun esineen päivämäärä antaa siten näennäisen päivämäärän, joka on vanhempi kuin todellinen päivämäärä. Samasta syystä 14 C:n pitoisuudet suurten kaupunkien naapurustossa ovat ilmakehän keskiarvoa alhaisemmat.


Tämä fossiilisten polttoaineiden vaikutus, joka tunnetaan myös nimellä Suess-ilmiö Hans Suessin mukaan, joka raportoi siitä ensimmäisen kerran, vähentäisi vain 0. Paljon suurempi vaikutus tulee maanpäällisistä ydinkokeista, jotka vapauttavat suuria määriä neutroneja ilmakehään, jolloin syntyi 14 C.


Noin vuoteen asti, jolloin ilmakehän ydinkokeet kiellettiin, on arvioitu, että useita tonneja 14 C syntyi. Taso on sittemmin laskenut, kun tämä pommipulssi tai "pommihiili", kuten sitä joskus kutsutaan, imeytyy säiliön muuhun osaan.


Fotosynteesi on ensisijainen prosessi, jossa hiili siirtyy ilmakehästä eläviin olentoihin. Fotosynteesireiteissä 12 C imeytyy hieman helpommin kuin 13 C, mikä puolestaan ​​on helpommin kuin 14 C. Tämä vaikutus tunnetaan isotooppisen fraktioinnina. Meren eliöiden osalta fotosynteesireaktioiden yksityiskohdat ovat huonommin ymmärrettyjä, ja meren fotosynteettisten organismien δ 13 C -arvot riippuvat lämpötilasta.


Korkeammissa lämpötiloissa CO 2 liukenee huonosti veteen, mikä tarkoittaa, että fotosynteesireaktioihin on käytettävissä vähemmän CO 2:ta.


Näissä olosuhteissa fraktioituminen vähenee, ja yli 14 °C:n lämpötiloissa δ 13 C -arvot ovat vastaavasti korkeammat, kun taas alhaisemmissa lämpötiloissa CO 2 liukenee paremmin ja on siten meren eliöiden saatavilla. Eläimellä, joka syö ruokaa, jonka δ 13 C-arvot ovat korkeat, on korkeampi δ 13 C kuin sellaisella, joka syö ruokaa, jonka δ 13 C -arvot ovat alhaisemmat.


Luun rikastuminen 13 C tarkoittaa myös sitä, että erittyvä aines vähenee 13 C:ssa suhteessa ruokavalioon. Hiilenvaihto ilmakehän CO 2:n ja karbonaatin välillä valtameren pinnalla on myös alttiina fraktioitumiselle, jolloin 14 C ilmakehässä liukenee todennäköisemmin kuin 12 C valtamereen. Tämä 14 C:n pitoisuuden nousu kumoaa lähes täsmälleen laskun, joka aiheutuu vanhaa ja siten 14 C:sta köyhdytettyä hiiltä sisältävän veden noususta syvästä valtamerestä, joten 14 C:n säteilyn suorat mittaukset ovat samankaltaisia ​​kuin muun valtameren mittaukset. biosfääri.


Isotooppisen fraktioinnin korjaaminen, kuten tehdään kaikille radiohiilipäivämäärille biosfäärin eri osista saatujen tulosten vertailun mahdollistamiseksi, antaa valtamerten pintaveden näennäisen iän noin vuosia. Ilmakehän hiilidioksidi siirtyy valtamereen liukenemalla pintaveteen karbonaatti- ja bikarbonaatti-ioneina; Samaan aikaan vedessä olevat karbonaatti-ionit palaavat ilmaan CO 2:na.


Meren syvimmät osat sekoittuvat pintavesien kanssa hyvin hitaasti ja sekoittuminen on epätasaista. Päämekanismi, joka tuo syvää vettä pintaan, on nousu, joka on yleisempää päiväntasaajaa lähempänä olevilla alueilla. Turvotukseen vaikuttavat myös sellaiset tekijät kuin paikallisen valtameren pohjan ja rannikon topografia, ilmasto ja tuuli.


Kaiken kaikkiaan syvä- ja pintavesien sekoittuminen kestää paljon kauemmin kuin ilmakehän hiilidioksidin sekoittuminen pintavesiin, ja tämän seurauksena joidenkin syvän valtamerien vesien radiohiili-ikä on useita tuhansia vuosia.


Upwelling sekoittaa tämän "vanhan" veden pintaveteen, jolloin pintaveden ikä on noin useita satoja vuosia fraktioitumisen korjaamisen jälkeen. Pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla on ilmakehän kiertojärjestelmät, jotka ovat riittävän riippumattomia toisistaan, jotta näiden kahden sekoittumisessa on huomattava aikaviive. Koska valtameren pinta on kulunut 14 C:ssa merivaikutuksen vuoksi, 14 C poistuu eteläisestä ilmakehästä nopeammin kuin pohjoisessa.


Esimerkiksi joet, jotka kulkevat kalkkikiven yli, joka koostuu enimmäkseen kalsiumkarbonaatista, hankkivat karbonaatti-ioneja. Samoin pohjavesi voi sisältää hiiltä, ​​joka on peräisin niistä kivistä, joiden läpi se on kulkenut. Tulivuorenpurkaukset irrottavat suuria määriä hiiltä ilmaan. Lepotilassa olevat tulivuoret voivat myös päästää ulos vanhentunutta hiiltä. Hiilen lisääminen eri ikäiseen näytteeseen aiheuttaa sen, että mitattu päivämäärä on epätarkka.


Nykyaikaisen hiilen saastuminen saa näytteen näyttämään nuoremmalta kuin se todellisuudessa on: vaikutus on suurempi vanhemmilla näytteillä. Päiväysnäytteet on muutettava muotoon, joka soveltuu 14 C-pitoisuuden mittaamiseen; tämä voi tarkoittaa muuntamista kaasumaiseen, nestemäiseen tai kiinteään muotoon käytettävästä mittaustekniikasta riippuen.


Ennen kuin tämä voidaan tehdä, näyte on käsiteltävä kontaminaatioiden ja ei-toivottujen aineosien poistamiseksi. Erityisesti vanhemmille näytteille voi olla hyödyllistä rikastaa näytteen 14 C määrää ennen testausta.


Tämä voidaan tehdä lämpödiffuusiokolonnissa. Kun kontaminaatio on poistettu, näytteet on muutettava käytettävälle mittaustekniikalle sopivaan muotoon.


Kiihdytinmassaspektrometriassa kiinteät grafiittikohteet ovat yleisimpiä, vaikka voidaan käyttää myös kaasumaista CO 2:ta. Testaukseen tarvittavan materiaalin määrä riippuu näytetyypistä ja käytettävästä tekniikasta. Testaustekniikkaa on kahdenlaisia: radioaktiivisuutta tallentavat ilmaisimet, jotka tunnetaan nimellä beetaskurit, ja kiihdytinmassaspektrometrit. Beta-laskurit: näyte, joka painaa vähintään 10 grammaa 0.


Vuosikymmeniä sen jälkeen, kun Libby suoritti ensimmäiset radiohiiliajoituskokeet, ainoa tapa mitata 14 C näytteestä oli havaita yksittäisten hiiliatomien radioaktiivinen hajoaminen. Libbyn ensimmäinen ilmaisin oli hänen suunnittelemansa Geiger-laskuri. Hän muutti näytteessään olevan hiilen lampun mustaksi nokeksi ja pinnoitti sillä sylinterin sisäpinnan.


Tämä sylinteri työnnettiin laskuriin siten, että laskentalanka oli näytesylinterin sisällä, jotta näytteen ja langan välissä ei olisi materiaalia. Libbyn menetelmä korvattiin pian kaasusuhteellisilla laskureilla, joihin pommihiili vaikutti vähemmän kuin ydinasekokeiden tuottama lisälämpö 14 C.


Nämä laskurit tallentavat hajoavien 14 C-atomin emittoimien beetahiukkasten aiheuttamia ionisaatiopurskeita; purskeet ovat verrannollisia hiukkasen energiaan, joten muut ionisaatiolähteet, kuten taustasäteily, voidaan tunnistaa ja jättää huomiotta. Laskurit on ympäröity lyijy- tai terässuojauksella taustasäteilyn eliminoimiseksi ja kosmisten säteiden ilmaantumisen vähentämiseksi.


Lisäksi käytetään anticoincidence-ilmaisimia; nämä tallentavat tapahtumat laskurin ulkopuolella ja kaikki tapahtumat, jotka on tallennettu samanaikaisesti sekä laskurin sisällä että ulkopuolella, katsotaan ulkopuoliseksi tapahtumaksi ja jätetään huomiotta.


Toinen yleinen 14 C:n aktiivisuuden mittaamiseen käytetty tekniikka on nestetuikelaskenta, joka keksittiin vuonna, mutta jonka täytyi odottaa alkuvuosiin, jolloin tehokkaat bentseenin synteesin menetelmät kehitettiin, tullakseen kilpailukykyiseksi kaasulaskennan kanssa; sen jälkeen, kun nestelaskurit tulivat yleisemmäksi teknologiavaihtoehdoksi vasta rakennetuissa treffilaboratorioissa. Laskurit toimivat havaitsemalla valon välähdyksiä, jotka aiheutuvat 14 C:n lähettämistä beetahiukkasista, kun ne ovat vuorovaikutuksessa bentseeniin lisätyn fluoresoivan aineen kanssa.


Kuten kaasulaskurit, nestetuikelaskimet vaativat suojauksen ja sattumanestolaskurit. Sekä kaasun suhteellisella laskurilla että nestetuikelaskimella mitataan tietyn ajanjakson aikana havaittujen beetahiukkasten lukumäärä. Kutakin mittalaitetta käytetään myös nollanäytteen aktiivisuuden mittaamiseen – näytteeseen, joka on valmistettu hiilestä tarpeeksi vanha, jotta sillä ei ole aktiivisuutta. Tämä antaa taustasäteilylle arvon, joka on vähennettävä päivättävän näytteen mitatusta aktiivisuudesta, jotta saadaan aktiivisuus, joka johtuu vain kyseisen näytteen 14 C:sta.


Lisäksi mitataan näyte, jolla on standardiaktiivisuus, jotta saadaan vertailun lähtökohta. Ionit kiihdytetään ja johdetaan stripparin läpi, joka poistaa useita elektroneja niin, että ionit tulevat esiin positiivisella varauksella.


Sitten hiukkasdetektori tallentaa 14 C-virrassa havaittujen ionien määrän, mutta koska kalibrointiin tarvittava tilavuus 12 C ja 13 C on liian suuri yksittäisten ionien havaitsemiseen, määrät määritetään mittaamalla Faraday-laitteessa syntyvä sähkövirta. kuppi. Kaikki koneen tausta-aihion 14 C:n signaalit johtuvat todennäköisesti joko ionisäteistä, jotka eivät ole seuranneet odotettua polkua ilmaisimen sisällä, tai hiilihydrideistä, kuten 12 CH 2 tai 13 CH.


Prosessin nollanäytteestä tuleva 14 C:n signaali mittaa näytteen valmistuksen aikana tulleen kontaminaation määrää. Näitä mittauksia käytetään myöhemmässä näytteen iän laskennassa. Mittauksista suoritettavat laskelmat riippuvat käytetystä tekniikasta, koska beeta-laskurit mittaavat näytteen radioaktiivisuutta, kun taas AMS määrittää kolmen eri hiili-isotoopin suhteen näytteessä.


Jotta voidaan määrittää näytteen ikä, jonka aktiivisuus on mitattu beetalaskennalla, on löydettävä sen aktiivisuuden suhde standardin aktiivisuuteen. Tämän määrittämiseksi mitataan vanhan tai kuolleen hiilen nollanäyte ja mitataan näyte tunnetusta aktiivisuudesta.


Lisänäytteiden avulla voidaan havaita ja korjata virheet, kuten taustasäteily ja systemaattiset virheet laboratoriossa. AMS-testauksen tulokset ovat suhdelukuina 12 C , 13 C ja 14 C , joita käytetään Fm:n, "modernin murto-osan" laskemiseen. Sekä beetalaskenta- että AMS-tulokset on korjattava fraktioinnin suhteen. Laskennassa käytetään 8 vuotta, keski-ikää, joka on johdettu Libbyn puoliintumisajasta 5 vuotta, ei 8 vuotta, keski-ikää, joka on johdettu tarkemmasta nykyarvosta 5 vuotta.


Puoliintumisajan Libbyn arvoa käytetään säilyttämään johdonmukaisuus varhaisten radiohiilitestien tulosten kanssa; kalibrointikäyrät sisältävät korjauksen tähän, joten lopullisten raportoitujen kalenteri-ikojen tarkkuus on taattu. Tulosten luotettavuutta voidaan parantaa pidentämällä testausaikaa. Radiohiilidataus rajoittuu yleensä enintään 50 vuoden ikäisiin näytteisiin, koska sitä vanhemmilla näytteillä ei ole tarpeeksi 14 C mitattavissa.


Vanhemmat päivämäärät on saatu käyttämällä erityisiä näytteenvalmistustekniikoita, suuria näytteitä ja erittäin pitkiä mittausaikoja. Nämä tekniikat voivat mahdollistaa päivämäärän mittaamisen jopa 60 ja joissakin tapauksissa jopa 75 vuotta ennen nykypäivää. Radiohiilipäivämäärät esitetään yleensä yhden keskihajonnan vaihteluvälillä, jota yleensä edustaa kreikkalainen kirjain sigma 1σ keskiarvon molemmilla puolilla. Tämä osoitettiin British Museumin radiohiililaboratorion kokeessa, jossa samasta näytteestä mitattiin viikoittain kuuden kuukauden ajan.


Tulokset vaihtelivat laajasti, vaikkakin johdonmukaisesti mittausten normaalin virhejakauman kanssa, ja ne sisälsivät useita 1σ-luottamuksen ajanjaksoja, jotka eivät olleet päällekkäisiä. Mittaukset sisälsivät yhden, jonka vaihteluväli oli noin - noin vuotta sitten, ja toisen, jonka vaihteluväli noin - noin. Virheet menettelyssä voivat myös johtaa virheisiin tuloksissa. Yllä esitetyt laskelmat tuottavat päivämäärät radiohiilivuosina: i.


Jotta saadaan aikaan käyrä, jota voidaan käyttää kalenterivuosien suhteuttamiseen radiohiilivuosiin, tarvitaan sarja turvallisesti päivättyjä näytteitä, jotka voidaan testata radiohiili-ikänsä määrittämiseksi.


Puiden renkaiden tutkimus johti ensimmäiseen tällaiseen järjestykseen: yksittäisissä puukappaleissa on tunnusomaisia ​​renkaita, joiden paksuus vaihtelee ympäristötekijöiden, kuten tietyn vuoden sademäärän, vuoksi.


Nämä tekijät vaikuttavat kaikkiin alueen puihin, joten vanhasta puusta peräisin olevien puiden rengassekvenssien tutkiminen mahdollistaa päällekkäisten sekvenssien tunnistamisen. Tällä tavalla keskeytymätön puiden renkaiden sarja voidaan ulottaa kauas menneisyyteen. Ensimmäisen tällaisen julkaistun mäntyrenkaisiin perustuvan sarjan loi Wesley Ferguson. Suess sanoi, että hän piirsi heilutuksia osoittavan viivan "kosmisella schwungilla", jolla hän tarkoitti, että vaihtelut olivat maan ulkopuolisten voimien aiheuttamia.


Oli jonkin aikaa epäselvää, olivatko heilutukset todellisia vai eivät, mutta nyt ne ovat vakiintuneet. Kalibrointikäyrää käytetään ottamalla laboratorion ilmoittama radiohiilipäivämäärä ja lukemalla tämä päivämäärä kaavion pystyakselilta.


Piste, jossa tämä vaakaviiva leikkaa käyrän, antaa vaaka-akselilla olevan näytteen kalenteriiän. Tämä on päinvastainen tapa kuin käyrä on rakennettu: kaavion piste johdetaan tunnetun ikäisestä näytteestä, kuten puun renkaasta; kun sitä testataan, saatu radiohiilen ikä antaa datapisteen kuvaajalle.


Seuraavien 30 vuoden aikana julkaistiin monia kalibrointikäyriä käyttämällä erilaisia ​​menetelmiä ja tilastollisia lähestymistapoja. IntCal20-tiedot sisältävät erilliset käyrät pohjoiselle ja eteläiselle pallonpuoliskolle, koska ne eroavat systemaattisesti pallonpuoliskon vaikutuksesta. Eteläinen käyrä SHCAL20 perustuu mahdollisuuksien mukaan riippumattomiin tietoihin ja johdetaan pohjoisesta käyrästä lisäämällä keskimääräinen siirtymä eteläiselle pallonpuoliskolle, jossa ei ollut suoria tietoja.


Siellä on myös erillinen merikalibrointikäyrä, MARINE Sarjaa voidaan verrata kalibrointikäyrään ja se vastaa parhaiten määritettyä sekvenssiä. Tämä "heiluva-sovitus" -tekniikka voi johtaa tarkempaan päivämäärään kuin on mahdollista yksittäisillä radiohiilipäivämäärillä. Bayesilaisia ​​tilastotekniikoita voidaan soveltaa, kun kalibroitavia radiohiilipäivämääriä on useita. Se hapettuu nopeasti ilmassa muodostaen hiilidioksidia ja siirtyy maailmanlaajuiseen hiilikiertoon.


Kasvit ja eläimet imevät hiiltä 14 hiilidioksidista koko elämänsä ajan. Kun he kuolevat, ne lopettavat hiilen vaihdon biosfäärin kanssa ja niiden hiili-14-pitoisuus alkaa sitten laskea radioaktiivisen hajoamisen lain määräämällä nopeudella.


Minkä tahansa näytteen hiili-14-pitoisuuden mittaamiseen käytetään kolmea päätekniikkaa: kaasun suhteellinen laskenta, nestetuikelaskenta ja kiihdytinmassaspektrometria. Kaasun suhteellinen laskenta on perinteinen radiometrinen päivämäärätekniikka, joka laskee tietyn näytteen lähettämät beetahiukkaset. Beetahiukkaset ovat radiohiilen hajoamisen tuotteita. Tässä menetelmässä hiilinäyte muunnetaan ensin hiilidioksidikaasuksi ennen mittausta kaasun suhteellisilla laskureilla.


Nestetuikelaskenta on toinen radiohiilidattaustekniikka, joka oli suosittu s. Tässä menetelmässä näyte on nestemäisessä muodossa ja siihen on lisätty tuike. Tämä tuike tuottaa valon välähdyksen, kun se on vuorovaikutuksessa beetahiukkasen kanssa. Näytteen sisältävä injektiopullo kulkee kahden valovahvistimen välillä, ja vain kun molemmat laitteet rekisteröivät valon välähdyksen, suoritetaan laskenta.


Kiihdytinmassaspektrometria AMS on moderni radiohiilidatoitusmenetelmä, jota pidetään tehokkaampana tapana mitata näytteen radiohiilipitoisuutta. Tässä menetelmässä hiili-14-pitoisuus mitataan suoraan suhteessa läsnä olevaan hiileen 12 ja 13. Menetelmä ei laske beetahiukkasia, vaan näytteessä olevien hiiliatomien lukumäärää ja isotooppien osuutta.


Kaikki materiaalit eivät voi olla radiohiilellä päivättyjä. Suurin osa, ellei kaikki, orgaaniset yhdisteet voidaan päivämäärää. Näytteitä, jotka on päivätty radiohiilellä menetelmän käyttöönotosta, ovat puuhiili, puu, oksat, siemenet, luut, kuoret, nahka, turve, järvimuta, maaperä, hiukset, keramiikka, siitepöly, seinämaalaukset, korallit, verijäämät, kankaat, paperi tai pergamentti, hartsit ja vesi, mm.


Näille materiaaleille tehdään fysikaaliset ja kemialliset esikäsittelyt mahdollisten epäpuhtauksien poistamiseksi ennen kuin niiden radiohiilipitoisuus analysoidaan. Opiskelijanäkymä. Task Carbon 14 on yleinen hiilen muoto, joka hajoaa ajan myötä. Hiili 14:n puoliintumisaika eli aika, jonka kuluessa puolet hiili 14:stä hajoaa, on noin vuosia.


Jos säilötyssä kasvissa on tällä hetkellä yksi mikrogramma hiiltä 14 jäljellä, suunnilleen milloin kasvi kuoli? IM-kommentti Tehtävä edellyttää, että opiskelija ratkaisee logaritmien avulla eksponentiaaliyhtälön muun muassa arkeologiassa ja geologiassa tärkeässä hiilidatauksen realistisessa kontekstissa.

No comments:

Post a Comment